Dit zijn de 10 belangrijkste videotrends voor 2020

We kunnen er niet meer omheen. Videomarketing evolueert jaar na jaar en zal ook in 2020 alleen maar verder stijgen. Bedrijven zetten maar beter snel een gepaste videomarketingstrategie in. Maar wat zijn nu de belangrijkste videotrends voor komend jaar?

Trend 1. Gepersonaliseerde video’s

Wil je ervoor zorgen dat je bedrijf meer opvalt? Door middel van gepersonaliseerde video’s geef je je bedrijf een gezicht waardoor kijkers zich persoonlijker aangesproken voelen. Gepersonaliseerde content zorgt ervoor dat bedrijven een unieke relatie met elke individuele kijker aangaan. Geen massacommunicatie, maar een 1-op-1 communicatie, afgestemd op jouw doelgroep.

Gepersonaliseerde video’s zijn dus ideaal om meer betrokkenheid te creëren en daarmee je CTR en je conversie te verhogen.

Trend 2. 360° experience

Alles tegelijk in beeld brengen? Dat doen we met een 360° video: met deze techniek combineren we beelden van meerdere camera’s. Dergelijke video’s geven de kijker een verhelderend beeld van jouw bedrijf waarin een beeld vanuit alle mogelijke richtingen tegelijkertijd gefilmd wordt.

Of je nu een product, event of locatie wil showcasen: met 360° video’s kan je de kijker op een interactieve manier meeslepen in je boodschap. Je kan bijvoorbeeld je klanten een virtuele wandeling laten maken door je showroom of winkel. De consument heeft dan zelf controle over het bekijken van je producten en diensten en toont daardoor ook een hogere betrokkenheid in jouw bedrijf.

Trend 3. SEO voor video

Met de groeiende populariteit van online video wordt vindbaarheid steeds belangrijker. In onze videomarketingstrategie maken we daarom gebruik van video SEO (Search Engine Optimization). Om hoog te scoren in de organische zoekresultaten dus. Net zoals zoekmachineoptimalisaties van websites, begint het proces van video seo ook met een grondig zoekwoordenonderzoek.

Eens je weet naar welke zoekwoorden het meest gezocht wordt, is het belangrijk om je video op de juiste plaatsen weer te geven. Belangrijk is om je video’s ten eerste te hosten op je eigen webdomein om potentiële klanten te binden aan je website, aan je bedrijf. Daarnaast zijn videosites zoals Youtube en Vimeo al jaren een vaste stek voor tal van internetgebruikers voor een dagelijkse dosis interessante, educatieve en vermakelijke content.

Hoe kan je nu hoog scoren in de zoekresultaten met je video? We geven enkele tips:

  • Vul altijd alle metagegevens correct in;
  • Bedenk een aantrekkelijke titel en beschrijving a.d.h.v. je zoekwoorden;
  • Vergeet niet om je video een relevante bestandsnaam te geven en gebruik zeker geen cijfers of onnuttige informatie in je bestandsnaam zoals ‘video 123.jpg’;
  • Voeg revelante tags toe die betrekking hebben op het onderwerp van je video;
  • Zorg dat je een goede thumbnail voor je video kiest;
  • Geef de kijker de mogelijkheid om je video te delen;
  • Optimaliseer voor mobiel.

Trend 4. Virtual Reality

Het inzetten van virtual reality video’s is niet meer weg te denken uit onze videomarketingstrategie anno 2020: alles draait om impressies, interactie en inleving.

Met virtual reality video’s geef je de kijker het idee dat hij in de wereld van de video zit. Het stelt ons in staat om een beleving voorop te stellen, bijvoorbeeld door een bepaald kledingstuk aan te trekken die we nog niet gekocht hebben. Of door een virtueel bezoek te brengen aan een bijzonder landschap of exotische bestemming waar we nog niet eerder geweest zijn. We zien dat de drempel tot een aankoop hierdoor aanzienlijk verkleint.

Ook de game-industrie verwelkomt virtual reality met open armen. Merken maken hiervan gebruik om gedurende een virtuele productbeleving hun klanten de kans te bieden een aankoop te doen.

Trend 5. Datagedreven content

Hoewel storytellers vaak content ontwikkelen vanuit intuïtie en buikgevoel, merken we dat de inhoudelijke keuze voor videocontent meer en meer op basis van data gemaakt wordt. Door datagedreven te werken, kan je ervoor zorgen dat meer mensen je video te zien krijgen en zorg je er bovendien voor dat je je doelgroep bereikt die daadwerkelijk interesse toont.

Online marketing experts maken hiervoor gebruik van (re)targeting en zetten marketingcampagnes op aan de hand van eerder behaalde resultaten. Het continu bijsturen van campagnes zorgt ervoor dat het hoogste haalbare resultaat wordt bereikt.

Trend 6. TikTok

Welkom in de wereld van TikTok. Een nieuwe app die sociale media en muziek combineert. De app is heel populair bij (jonge) tieners, de zogenaamde generatie Z. Je kan er heel eenvoudig korte muziekvideo’s van maximaal 15 seconden mee maken en delen op social media. Korte filmpjes, challenges, dansjes, de app staat er vol mee.

Hoewel de app inmiddels al meer dan 500 miljoen gebruikers wereldwijd telt, staat adverteren nog in de kinderschoenen. Maar als bedrijf kan je er zeker iets mee. Door in te zetten op korte, entertainende video’s, weet je de kijker meteen aan te trekken door opvallende content.

Trends 7. Shoppable video’s

Voor e-commerce en webshops blijft de uitdaging om merkwaarde te creëren, klanten tot acties laten overgaan en omzetten te doen stijgen. Hiervoor maken we gebruik van de zogenaamde ‘Shoppable video’s’. Videoadvertenties met interactieve (klikbare) elementen om producten sneller koopbaar te maken.

En dan gaat het niet alleen over een ‘Bestel nu’ knop. Met Shoppable Video wordt ook rekening gehouden met de device-afhankelijke buyer journey. Want smartphone- of tabletgebruikers vertonen nu eenmaal een ander soort gedrag tijdens het online shoppen dan de desktop- of laptopgebruikers.

Op Instagram Stories en Snapchat is deze functie al mogelijk, maar de techniek zal meer en meer geïntegreerd worden in diverse campagnekanalen en uitingen. Als je bijvoorbeeld een video over meubelen bekijkt, zal je de mogelijkheid krijgen om op bepaalde producten door te klikken en ze bovendien aan te kopen.

Trend 8. Trainingsvideo’s

De oplossing voor het geven van cursussen, trainingen, workshops anno 2020? Online video natuurlijk. Educatieve en oplossingsgerichte video’s voegen waarde toe aan de klantervaring. Hierdoor heeft de consument niet het gevoel dat ze opgelegd worden iets te kopen, maar dat jouw merk of bedrijf meer te bieden heeft dan alleen producten en diensten.

Animatie video’s, e-learning en tutorials zijn typische formats hiervoor en worden vooral gebruikt in de B2B sector. Met een trainingsvideo breng je de kijker informatie over op een toegankelijke en begrijpelijke manier. Bovendien blijkt dat een bepaalde boodschap beter wordt opgenomen en de aandacht langer wordt vastgehouden door gebruik van een online video of animatie.

Trend 9. Social media videoformats

Dat social media ons veel mogelijkheden biedt om video’s te publiceren, is ons ook in 2019 niet ontgaan. Een positieve trend voor elk merk of bedrijf, want hoe meer kanalen, hoe meer kans dat je je doelgroep bereikt. De verschillende social media formats maken het ons echter vaak moeilijk.


Op Instagram worden de meeste video’s in een vierkant videoformaat weergegeven, op Facebook en LinkedIn staan de video’s dan weer in landcape of portrait. Het creëren van responsieve video’s zijn dus een must om de socialmediagebruikers tegemoet te komen. Zo ben je er zeker van dat je video bekeken wordt aan de hand van een optimale weergave van jouw boodschap.

Trend 10. Stille video’s: video’s zonder geluid

Hoewel stomme films tegenwoordig niet meer zo populair zijn, zijn video’s zonder geluid nu wel razend populair op de social mediakanalen. Maar liefst 85% van de videocontent op Facebook wordt zonder geluid bekeken. Door de autoplay functie die Facebook een aantal jaar geleden uitbracht, kunnen gebruikers video’s zonder geluid streamen op openbare plaatsen.

Om de aandacht zien te trekken zonder geluid, wordt er vaak gebruikgemaakt van ondertiteling en titels op het beeld die de boodschap overbrengen. Met deze laatste trend tonen we opnieuw het belang aan van sterke beelden die mensen kunnen overtuigen om je video volledig te bekijken.

CONCLUSIE

De opmars van online video is je waarschijnlijk niet ontgaan. Video heeft zich intussen bewezen als doeltreffend marketingkanaal en zorgt duidelijk voor meer betrokkenheid van je klanten, een hogere conversieratio en een interactievere beleving. Niettemin is het belangrijk om sterke, visuele prikkels te ontwikkelen en dit op de juiste manier en op het juiste moment in de customer journey.

Of je nu kiest voor een gepersonaliseerde video, een animatie video of virtual reality video, belangrijk is dat je videomarketing integreert in je globale marketingcommunicatieplan. Omdat video nu eenmaal is wat mensen het liefst zien online, is videomarketing in 2020 een van de belangrijkste en meest effectieve marketingtools. En wij kunnen jou daarbij helpen!

Moonshot brengt jouw boodschap tot leven. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog contact op met ons.